Binnen een jaar vertrokken financieel directeur Marcel Smits en bestuurder Stan Miller. ,,Een leiderschapswissel kent een eigen dynamiek”, zei toenmalig president-commissaris Ton Risseeuw hierover tijdens de aandeelhoudersvergadering in april. ,,Bestuurders zijn mensen met sterke karakters.”

Een eenvoudige keuze is het niet voor de commissarissen, die sinds dit voorjaar onder leiding staan van president-commissaris Jos Streppel, voormalig CFO van Aegon. Scheepbouwer leidde het concern tien jaar lang met vaste hand. ,,Het is moeilijk om iemand als Scheepbouwer op te volgen. Hij is toch het boegbeeld van KPN”, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Voorkeur

Het ligt niet voor de hand of de nieuwe bestuursvoorzitter van buiten of binnen de organisatie moet komen. ,,De kans is groter dat het een interne kandidaat wordt, maar het is geen overduidelijke beslissing”, zegt analist John Davies van ING.

Scheepbouwer sprak vorig jaar zelf zijn voorkeur uit voor een interne kandidaat. De kans is dan immers het grootst dat de huidige strategie wordt voortgezet. De beslissing ligt uiteindelijk bij de raad van commissarissen.

Binnen KPN

Binnen KPN zijn de voor de hand liggende kandidaten medebestuurders Eelco Blok en Baptiest Koopmans. ,,Beiden hebben een uitstekende staat van dienst'', aldus Victor Bareño van SNS Securities. ,,Ze hebben allebei efficiëntieverbeteringen weten te bereiken.'' Bronnen rond het bedrijf geven Blok de meeste kans vanwege zijn langere staat van dienst bij KPN.

Maar Davies van ING heeft zijn twijfels. Volgens de analist staan Koopmans en Blok niet bekend om hun presentatietalent. ,,De communicatie naar buiten is belangrijk. Hoewel het voor de financiële markten niet zou moeten uitmaken, is dat in de praktijk wel zo.'' Bovendien zou een interne kandidaat misschien een veilige, maar geen opwindende keuze zijn, vindt hij.

Nederlandse nationaliteit

Dat gezocht wordt naar een kandidaat met de Nederlandse nationaliteit, is volgens Davies evident. ,,Nederland is de belangrijkste markt voor KPN waar de grootste klanten vandaan komen.'' Ook wordt gewezen op het belang van politieke contacten vanwege de 'nutsfunctie' van KPN en omdat de staat een belangrijke klant is van KPN.

Kanshebbers van buiten zijn Duco Sickinghe, topman van het Belgische Telenet en Niek Jan van Damme, bestuurder bij Deutsche Telekom. Getipt door bronnen rond het bedrijf wordt ook Olaf Swantee genoemd, die bij France Télécom de mobiele activiteiten leidt.

Beste kanshebber

Allen zijn Nederlander en hebben hun sporen verdiend in de telecomsector. Ben Verwaayen, die de scepter zwaait bij Alcatel-Lucent en voorheen aan de top stond van het voormalige British Telecom (nu BT), zou ook een kandidaat kunnen zijn. Het is echter de vraag of hij de overstap als een promotie zou zien. Ook leeftijd speelt mee. Sickinghe, Van Damme en Swantee lopen nog een tijdje mee (ze zijn rond de vijftig), terwijl Verwaayen tegen de zestig loopt.

Sickinghe wordt gezien als de beste kanshebber van buiten, maar volgens bronnen zou hij weleens te duur kunnen zijn voor KPN, gezien zijn omvangrijke optiepakket bij Telenet.

Vaststaat dat de nieuwe topman (of vrouw) geen gemakkelijke opdracht meekrijgt. Om het boegbeeld Scheepbouwer weg te poetsen, zal een oplossing gevonden moeten worden om de dalende omzet op thuismarkt Nederland een halt toe te roepen. Tegelijkertijd moet de aandacht voor de klant niet ondergesneeuwd raken op de competitieve telecommarkt waar de klant koning is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl